Ocean View Elementary School
Albany, CA
191009 - OVES - Illustrative Plan.jpg
Project Description

In partnership with Overaa Construction and Gould Evans, BASE is currently working on the design-build of a new campus for the Ocean View Elementary School (OVES) community in Albany, California. Our work at OVES consists of designing a community school around “shared resources” for a diverse and transient population. 

 

The design team engaged in stakeholder and user group meetings around the “shared resources” pedagogy. For example, the Family Courtyard, the Library and Multi-purpose Room will serve the school community, the neighborhood community, and the adjacent UC Berkeley UC Village community. We asked, “How can a school community with a high transient population (due to graduate students and their families starting and completing UC Berkeley’s quarterly programs) create a strong sense of belonging for students that spend short periods of time here? How can we design an environment where ‘community is created every day’ for these shorter term students as well as longer term students in the Albany community?” The joint use and shared community spaces guided the design principles for this district.

client. Albany Unified School District

team. BASE Landscape Architecture

         Gould Evans

         BKF Engineers 

         KPW Structural Engineers

Overaa Construction

RMA Irrigation

year completed. Ongoing

size. 42,000 sq. ft.