Longfellow Middle School
Berkeley, CA
IMG_5089.jpg
Project Description

In collaboration with Gould Evans, BASE is working on a renovation of Longfellow Middle School.  As a school that has suffered years of divestment and neglect, it was especially important that BASE focus its early design efforts in a robust community outreach and engagement program to fully understand the spirit and desires of this tight-knit community of students, teachers, and families.

 

The result has been a concept plan that celebrates the imagination and creativity of the students, while also providing moments to connect with nature and expand a well-loved agricultural and culinary program at the school. A vibrant blue paving pattern will carry students throughout every stretch of campus - toward outdoor classrooms with large pebble seating, through uniquely shaped platforms where students can gather, connect, see and be seen. A colorful new track and sportsfield provides opportunities for both organized and informal play and exercise, including a climbing wall and fitness course. The new design transforms a previously asphalt-covered campus into a greener and more playful space, using a strong allee of trees to facilitate circulation and bioswales to catch and clean stormwater runoff throughout. These elements come together to create a vibrant new state-of-the-art facility that sets Longfellow Middle School apart from its peers, a campus that the Longfellow community can both take pride in and feel celebrated by.

client. Berkeley Unified School Disctrict

team. BASE Landscape Architecture

         Gould Evans 

         Milton Reynolds Consulting

year completed. Ongoing