Albemarle House
Portland, OR
helgerson-finley-641x.jpg
Project Description

This project was a top to bottom renovation of a grand 1920s house and landscape in Portland’s Northwest Hills. Our clients, a lovely young family of four, asked us to create luxurious gardens that honored the vintage of the house while also offering some contemporary playfulness. 

 

Our aesthetic direction was to keep the hardscape materials simple and neutral in order to allow the lush gardens to provide exuberance. With existing hedges defining the garden rooms, we used a blond Montana quarried stone, flamed Pennsylvania bluestone, and French gray precast concrete in the custom benches, the dining terrace, retaining walls, and the pool/spa patio. A custom stainless steel firepit on the kitchen terrace anchors the space.

 

Three green roofs, potager gardens, pool+spa, playful lighting, AV system, and a full outdoor kitchen make for a landscape to be lived in.

team. BASE Landscape Architecture

Jessica Helgerson and the incredible team at JHID

Scott Edwards Architecture

Lackey Construction